Perfin en postzegels

Heerlijk. Een postzegelverhaal. 

PERFIN

N.V. Amersfoortsche Rijwiel- Automobiel- en Motorenfabriek v/h D.H. Eysink (Eysink Fabrieken)

Perfin staat voor ‘PERForated INitials’, oftewel geperforeerde initialen. Het zijn postzegels waarin voornamelijk bedrijven hun bedrijfsinitialen (of logo) hebben geperforeerd, dwars door de zegel heen.

 

Perfins ontstonden zo’n anderhalve eeuw geleden omdat bedrijven te maken kregen met diefstal van hun zegels. Door de zegels te voorzien van een perfin was altijd duidelijk wie de eigenaar was. Zo konden deze niet meer worden gebruikt voor privédoeleinden of weer ingewisseld worden bij het postkantoor voor geld (wat in de beginjaren van de postzegel in Engeland in ieder geval mogelijk was). Het gebruik van perfins verspreidde zich via Engeland over de wereld, waaronder Nederland.

 

Tot een paar decennia geleden werden deze zegels eigenlijk niet verzameld omdat ze te boek stonden als ‘beschadigd’, maar tegenwoordig is dit wel anders; er zijn wereldwijd verzamelaars, speciale Perfin Clubs en ook Perfin-catalogi. Een gestempelde zegel met perfin is nu over het algemeen ook meer waard dan een gestempelde zegel zonder perfin. Perfins kunnen trouwens op verschillende manieren aangebracht zijn (recht op de voorkant, een kwartslag gekanteld, scheef, ondersteboven, gespiegeld etc.) en er zijn verzamelaars die alle verschillende varianten zoeken.

 

In Nederland werden perfins gebruikt door zo’n 900 verschillende bedrijven, waaronder ook Eysink. Ze gebruikten de letters E.F.A., een afkorting voor Eysink Fabrieken Amersfoort. Er zijn op dit moment volgens de Nederlandse Perfincatalogus 98 verschillende Nederlandse postzegels bekend waarin E.F.A. geponst is, uit de periode tussen 1921-1945. Per postzegel zijn meerdere exemplaren bekend, waardoor niet duidelijk hoeveel zegels er in totaal een Eysink-perfin hebben. Ook worden er nog steeds ‘nieuwe’ zegels gevonden met deze perfin; dus zegels waarvan niet eerder bekend was dat er een E.F.A. perfin in stond.

 

Er is overigens maar 1 exemplaar bekend van een E.F.A.-zegel die nog op de oorspronkelijke envelop zit! Alle overige zijn afgeweekt. Als er mensen zijn die een zegel of misschien wel een poststuk hebben met de Eysink perfin dan horen we het graag en ontvangen we er het liefst een foto of scan van.

 

Voor de verzamelaars van andere merken is het interessant te weten dat Eysink vanzelfsprekend niet de enige motorgerelateerde fabrikant was die een perfin gebruikte. In Nederland deden bijvoorbeeld Gazelle (GAZELLE) en Kestein (E.A.K.R.) hetzelfde. En in het buitenland Zundapp (Z), Wanderer (WW), Enfield (ECC), Puch (PUCH) en Rex (REX), om er maar een paar te noemen. Ook bandenfabrikanten als Goodyear (GY) en Michelin (M) maakten er gebruik van en nog veel meer.

En nog meer over perfins, postzegels en Eysink

Voor zover bekend zijn er twee Nederlandse postzegels waarop een Eysink wordt afgebeeld.

Het Louwman museum heeft in 2014 een postzegelvel uitgebracht met zegels van topstukken uit hun collectie. Met daaronder uiteraard de Eysink auto.

Daarnaast is er in2021 een postzegelvel uitgegeven met afbeeldingen van oldtimer motorfietsen. Op een van de zegels staat de Eysink Alpenjager 1934 afgebeeld.

Ben je naast motoren geïnteresseerd in postzegels dan is de site van Motor Filatelisten Nederland misschien iets voor je: https://mfnl.nl/index.php

Op hun site vindt je uiteraard meer over zegels met de motoren. Maar er staat ook uitgebreide andere informatie op. In meerder nieuwsbrieven geven zij informatie over perfins van over de hele wereld. Zeer lezenswaardig. O.a. https://www.mfnl.nl/Nieuwsbrief/NB100/NB100Perfins.html

Er is ook pagina over motoren en kentekens. Met een mooie  afbeelding van een 1 3/4e pk Eysink uit 1906: https://www.mfnl.nl/Nieuwsbrief/NB29/NB29Kentekenbewijs.html

EYSINKCLUB

Samen het erfgoed van het merk Eysink in stand houden!